A mentori segítéség határai

"Ne tévesszük össze a külsőleg megvalósíthatót a belsőleg lehetségessel" (Popper Péter)

 

A szolgálatunk vagy szolgáltatásunk határait az alábbiakban foglaljuk össze. A mentori konzultáció (mentorálás, mentoring) valahol a baráti és a terápiás beszélgetés között helyezkedik el és hatásában teljesen eltér az önképző, önsegítő, öntréningező módszerektől, amikor is önmagunk szeretnénk valamely problémára megoldást, kiutat találni.

Egy mentálisan egészséges ember számára bizonyos élethelyzetekben az önsegítés, a baráti beszélgetés nem elégséges, viszont a pszichoterápia pedig nem szükséges. Ezekben az esetekben lehet létjogosultsága a mentorálásnak, mentoringnak, külső személyes segítő igénybevételének.

Sokan kérdezik: "Mi szükség van egyáltalán külső segítségre? Ha én magam nem vagyok képes megoldani saját problémáimat, akkor vajon más képes lehet erre?" Erre a választ a "Az önsegítés határai" menüpontban adjuk meg.

Mások azt mondják, "Ha már segítségre van szükségem, akkor fordulok inkább a szüleimhez, barátomhoz, munkatársamhoz (közeli kapcsolatokhoz), mint egy ismeretlenhez." Vitathatatlan, a közeli kapcsolatok szereplőivel történő beszélgetés fontos szerepet tölt be az életünkben, de jellemzőit tekintve általában nem alkalmas egy átmeneti kritikus, válságos élethelyzet kezelésére, a megoldáshoz vezető út megtalálására. Hogy miért, arra a "A baráti segítség határai" menüpont ad választ.

Meddig terjednek a mentorálás határai?

  • Odáig vagyunk képesek segíteni, kísérni, ameddig mi magunk eljutottunk.
  • Odáig vagyunk képesek segíteni, ameddig a befogadó, segítségkérő részéről ehhez megvan a motiváltság és/vagy szenvedésnyomás, nyitottság, őszinteség.
  • Tanácsokat, kész recepteket nem osztogatunk, mert azok a mi megoldásaink lennének, épp ezért alkalmatlanok a segítségkérő problémájának megoldására.
  • A legjobb megoldásokat, mindig a segítségkérő kérő találja meg önmagában, a mi szerepünk csupán annyi, hogy az erdőt, a labirintust kívülről látva segítsük elő ezt a rátalálást.
  • Fontos! A mentori munkánk határain túl van a pszichoterápia, tehát az nem terjed ki a pszichoterápiát igénylő problémák kezelésére, tehát  aki pszichés, mentális problémával, betegséggel küzd pl. depresszió, pánik, szorongás, szenvedélybetegség, személyiségzavar stb., az feltétlenül ezen problémák kezelésében jártas és jogosult szakembert keressen fel. Hogy kihez érdemes és célszerű fordulni, abban tudunk segítséget adni.