Mentor, a személyes kísérő

„Az emberélet útjának felén egy nagy sötétlő erdőbe jutottam, mivel az igaz utat nem lelém”

 

Van aki bevallja, van aki tagadja, de nem járunk messze az igazságtól, ha azt állítjuk szinte minden ember élete során előállnak, előállhatnak a Dante által az Isteni színjátékban megfogalmazott helyzetek, válságok, krízisek. És tegyük hozzá, nemcsak az életút felén, hanem annak elején, közepén és végén ugyanúgy bekövetkezhetnek és ismétlődhetnek ezek. 

Mi bevalljuk, hogy voltak, vannak és még lehetnek ilyen helyzetek az életünkben. Jól-rosszul meg is oldottuk azokat, miközben rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk. Mindemellett megfogalmazódott bennünk, hogy milyen jó lett volna, ha valaki segítségünkre van egy-egy ilyen helyzetben. Ekkor született meg a mentor, a mentorálás ötlete.

Ki is az a mentor? Az értelmező szótár szerinti jelentés, miszerint pártfogó, tanácsadó, nevelő, az többnyire ismert. Mi úgy fogalmaztuk meg:

A mentor az a személyes kísérő (segítő, támogató, tanácsadó), aki egy megoldásra váró élethelyzetben tapasztalatai, képzettsége, személyiségjegyei alapján képes bizalmas légkört teremtve a segítséget kérőt céljai elérésében segíteni. A mentor az, aki egy darabig elkíséri útitársát, a segítséget kérőt.

Itt szükséges két fontos elhatárolást tenni, a mentor egyrészt nem lehet a mentorált közvetlen kapcsolatából való személy, másrészt a mentor nem pszichoterapeuta. Tehát a mi értelmezésünkben, az általunk vállalt mentorálásban (szolgálatban) egyrészt a mentor nem tartozik a mentorált közvetlen kapcsolati körébe (mint pl. házastárs, családtag, barát, munkatárs), hiszen többnyire ezek a közvetlen kapcsolatok gyakran szereplői, ha nem éppen okozói a kialakult problémás helyzetnek. Ez a függetlenség biztosítja az objektív rálátást a mentorált problémájára. Másrészt, mivel a mentorált személy pszichésen egészséges és a mentor nem pszichoterapeuta, így a mentor és mentorált között nem pszichoterápiás beszélgetés folyik.

Összegezve, tehát mentorként olyan lelkileg ép, egészséges emberek számára tudunk segítséget nyújtani, akik átmeneti életviteli, életvezetési, kapcsolati, munkahelyi problémával, spirituális kérdésekkel  küzdenek, melyben a közvetlen kapcsolati kör kevéssé tud segíteni, ugyanakkor a pszichoterápia alkalmazása szükségtelen és indokolatlan.