Mentorált, a kereső útitárs

“A tanítók csak az ajtót nyitják ki, belépned neked kell.” (kínai közmondás)

 

Valahol mindannyian keresők vagyunk, életünk során sok mindent keresünk. Kereshetjük párunkat, munkahelyünket, kutathatunk a siker, a pénz, a hatalom után, kereshetjük a belső békét, harmóniát, gyógyulást, Istent, bejárhatunk spirituális ösvényeket, vágyakozhatunk barátok, lelkitársak, mesterek után. És mindezen keresések során olykor elakadhatunk, azt vesszük észre, itt már jártunk. Hiába erőlködünk, nem jutunk tovább. A kérdés az, hogy ilyenkor mit teszünk? Letagadjuk vagy elfogadjuk a helyzetet, vagy kilépünk belőle, vagy megváltoztatjuk azt.

A mentorált (=útitárs*), az az útkereső, kereső személy, aki elég őszinte magához, hogy bevallja, ha az életútjának valamely állomásán a keresései során elakadt, és elég nyitott és bátor ahhoz, hogy ilyen esetben külső segítséget vegyen igénybe.

*Szándékosan választottuk az útitárs szót, mert a mentorált/mente, patronált, tutorált, coachee, partner, páciens, kliens, ügyfél szavak vagy idegenek, vagy nem fejezik ki elégségesen a mentor és mentorált egyenrangúságát, együtt haladását.