Napi öt óra?!

A statisztikák szerint, ma Magyarországon átlagosan 5 óra 11 percet nézünk televíziót.   Alig hihető, hogyan lehetséges ez, miközben szinte állandóan halljuk, hogy erre, arra és amarra nincs időnk. 5 óra 11 perc. Talán téved a statisztika, talán elírás történt? És valakinek még ennél is többet kell nézni, mert van akinek nincs televíziója vagy soha nem kapcsolja be, vagy ott vannak a csecsemők, akik talán nem nézik. Ki tudja? És ha 5 óra a TV, mennyi az internet, számítógép?

Hogyan fér bele a napba a munka, a háztartás, a pihenés és egyebek? Lehet, hogy a nyugdíjasok dolgoznak be ebbe az átlagba? Lehet, hogy csak úgy be van kapcsolva TV és senki sem nézi, vagy alszunk mellette? Akárhogy is, napi öt óra az rengeteg idő. És ez csupán egy mennyiségi mutató, de ennél sokkal fontosabb, hogy valójában mit nézünk? Minőségi műsorokat? Van ennyi minőségi műsor egy napon? A minőséghez egy elgondolkodtató vélemény:

 "Az emberek rettentően megsértődnének azon, ha becsöngetnék a lakásukba és egy vödör szemetet beborítanék a nappalijukba, pedig az viszonylag könnyen kitakarítható, ugyanakkor hajlandók nagyon sok pénzt és időt áldozni, hogy a fejükbe és lelkükbe rengeteg szemetet zúdítsanak percről percre a média különböző csatornáin át. "

A nem szó szerinti idézet Zig Ziglartól származik, aki még hozzá teszi, hogy milyen jó vevők vagyunk a média gyászhuszárainak információira, akik folytonosan riogatnak olyan katasztrófákkal, amelyek soha nem következnek be.

Mire jutnánk, ha nem öt órát, csak napi félórát áldoznánk a másik meghallgatására, a környezet örömére, a házastársunkra, az önismeretünkre, a kommunikációs képességeinkre, a lelki és szellemi fejlődésünkre, a panaszmentes tudományokraJ és bármire, ami valóban épít.

Tényleg van olyan közöttünk, aki napi 5 órát néz televíziót? És mennyit nézünk? A mi választásunk, hogy a TV, internet és egyéb nem féltétlenül lélekemelő elfoglaltságainkból mennyit hagyunk el, hogy a felszabaduló időt értékteremtő, építő tevékenységekbe fektessük.

 Panaszmentes és hálatelt napot kívánok, hogy jobb legyen a világ! J

 Üdvözlettel, dr. Joó Antal