Ne várjunk hat évet!

 

Vannak akik óriási összegeket költenek a külsőségekre, mint öltözködés, márkás autó, luxus lakás, exotikus nyaralás, stb. Vannak akik inkább belülről építkeznek és lelki, szellemi fejlődésükbe invesztálnak és vannak akik mindkettőbe.

Sokan azonnal külső segítéseget vesznek igénybe, ha elromlik a zár, a hűtő, a kocsi vagy éppen fáj  foguk. Ám sokkal kevesebb azoknak a száma, aki segítséget kérnek, ha valami lelki problémájuk van. Különösen a férfiak visszafogottak ezen a téren.

A párkapcsolati problémák esetén ez még fokozottabb, egy kutatás szerint a párkapcsolati problémákkal küzdők átlagosan hat évvel később fordulnak külső segítségért, ahhoz képest, mint amikor a probléma már ismert, és még hatékonyan lehet javítani a kapcsolaton. Gondoljunk bele, fáj a fogunk és hat év múlva fordulunk fogorvoshoz. Milyen esély van a gyógyulásra?

Számosan azt hiszik, hogy a gyűlölet rongálja legjobban a kapcsolatot, pedig van ennél egy sokkal erőteljesebb romboló, ez pedig a közöny. A gyűlöletben van energia, akár abba az irányba is alakítható, hogy szeretetté változzon, de a közöny az szinte esélytelenné teszi a párkapcsolat javítását. Hat év alatt bizony eljuthatunk a közönyig.

Épp ezért járjunk úgy el, mintha a fogunk fájna. Ne várjunk hat évet, azonnal cselekedjünk, amint észleljük, hogy baj van. Kezdhetjük könyvekkel, tanfolyamokkal, képzésekkel és ha ez nem segít, akkor vegyünk igénybe külső segítséget.

Minden esetre a legfontosabb, hogy legyen ismeretünk arról a helyzetről, arról az állapotról, ahol éppen tart a párkapcsolatunk. Tehát felméréssel indítsunk. Ennek egyik legjobb diagnosztikai rendszere a Prepare/Entrich felmérés. Részletek itt.

dr. Joó Antal,  Prepare/Enrich tanácsadó