Miért olyan fontos a párkapcsolat minősége az életünkben?

Írta: Novák Mónika - dr. Joó Antal

 

Mert legalább három generáció boldogsága van a kezünkben. A párkapcsolatunk ugyanis

  • elkezdődött a múltban,
  • tart a jelenben és
  • kihat a jövőre.

Először is gondoljunk csak arra, mikor gyerekek voltunk, milyen családban nőhettünk fel? Milyenek voltak a szüleink, hogy töltötték be az anya-apa, feleség-férj, nő-férfi szerepeiket? Milyen mintákat örököltünk tőlük?  Mit láttunk, tanultunk vagy éppen tagadunk meg abból, amit átéltünk velük?

Másodszor akarva-akaratlan ezek a minták fogják meghatározni a saját párkapcsolatunkat. Meghatározzák, hogyan töltjük be szülői, anya-apa, feleség-férj, férfi-nő szerepeinket. Kezünkben van a lehetőség, hogy a kapott mintán javítunk, megismételjük vagy tovább rontjuk.

Harmadszor, ahogy megéltük a párkapcsolatunkat, a gyerekeinkkel való életünket, ez fogja meghatározni időskori életünket. Hogy magányososan éldegélünk, hogy ránk nyitják-e a gyerekeink az ajtót?

Magyarán a jelen párkapcsolatunk sikere, öröme egyrészt kihat arra, milyen az életünk minősége most. A párkapcsolatunk kihat a gyerekeink jelen életére, és jelentősen befolyásolja az ő jövőbeni boldogulásukat. És kihat a jövőbeni életünkre, hogy milyen időskori boldogságot szánunk saját magunk számára.

 

Épp ezért érdemes tenni érte, és ez a jelenben tehető meg.