Mit jelent számomra az integrál szemlélet

Írta: dr.Joó Antal

Az integrál szemleletről, pszichológiáról, annak ágairól itt lehet olvasni számos tartalmas írást, ezeket nem ismételve, azt próbálom itt röviden leírni, hogy találtam rá és mit jelent számomra az integrál szemlélet, az integrál pszichológia?

A reguláris iskolarendszerben erős természettudományos képzést kaptam, ennek kiegyensúlyozására hol kedvtelésből, hol kíváncsiságból, hol kényszerűségből több évtizede tanulmányozom a pszicho-filo-ezo-spiro-bio-öko irodalmat, technikákat, csoportozást, meditációt, ám bevallom valahogy sohasem állt össze a kép egységes egésszé. Mindig éreztem, hogy mindaz, amit ismerek, csak egy része valaminek, és csupán egy-egy oldalról világítják meg a valóságot. Gyakran tapasztaltam, hogy a különféle iskolák, irányzatok többnyire a „saját lovukat dicsérik”, nem ritkán bizonygatva miért különb, miért egyetemesebb a másiknál.

A találkozásom az integrál szemlélettel úgymond véletlennek tekinthető, már ha véletlenek egyáltalán léteznek. Néhány évvel ezelőtt egy tribeli satipattana elvonulásról hazajövet hallottam Wilberről. Elolvastam a szokásos alapműveit és tudtam, hogy ez az a rendszer, amibe mindazok az ismertek beleilleszthetők, melyekkel életem során találkoztam.  Ken Wilber felfedezte, összerakta és leírta azt, amit magam is szerettem volna.

Az integrál szemléletben láttam meg azt a lehetőséget, hogy mindazt a sokszínűséget. amit a különféle iskolák, irányzatok kínálnak,  nem szükséges egymással ellentétbe állítani, hanem épp ellenkezőleg ezek integrációja és szintézise lehetséges. Számomra legbecsesebb erénye az integrál szemléletnek, hogy nem állítja egymással szembe a nyugati pszichológiát és a keleti spiritualitást, a szubjektív és az objektív valóságot, a múltat és a jelent, hanem képes azokat egységben és helyén kezelni, elérve azt, hogy a látszólag ellentétesnek tűnő elképzelések ne kioltsák, hanem a bennük rejlő értékek erősítsék egymást. Aki nem hiszi, járjon utána :).