Novák Mónika

„A legnagyobb dolgok mind lent, a csöndben, a mélyben, a szótlan, alázatos odaadásban születnek."(Müller Péter)

*integrál tanácsadó

Megadatott nekem egy olyan gyermekkor, melyre jó visszagondolni. Meglepő, hogy ritkán idéződik fel az emléke. Néha jön egy kép, egy illat, egy érzés, egy beszélgetés fonala tovább szövődik, és akkor előbukkan a gyerekkori élmény. Azt látom magam körül, hogy a boldogtalan, nehézségekkel teli korai emlékek kézenfekvőbben jelen vannak a felnőttlétben, fájdalmuk többször felidéződik, többet lehet, többet kell beszélni róla.

Mit jelent nekem ez a ritkán felbukkanó, csendes emlék? Legelsősorban szeretetet. Majd ennek sziklaszilárd talaján biztonságot, elfogadást, elégedettséget, másokra figyelést és örömöt. Az élet örömét.
Útravalóul ezt kaptam, segítségével kiegyensúlyozott életet, bizalomra épülő kapcsolatokat tudtam megélni. Nekem is kellett nehézségekkel birkózni, a bennem lakozó mélységes nyugalmat át kellett törnöm ahhoz, hogy továbbléphessek. Voltam olyan helyzetben is, amikor a bennem lakozó stabil alapok is kevésnek bizonyultak egy-egy helyzet megoldásához.

Szeretek együtt lenni azokkal, akiket szeretek és szeretek csendesen szemlélődni. Kamaszkorom óta feléled bennem a vágy, hogy tudjam, értsem, ki vagyok és miért vagyok az, aki vagyok. Majd elmerülök a mindennapi élet csodáiban, barátságban, szerelemben, házasságban. Megszületnek gyermekeim, akik által új énem születik és anyává válok, olyan érzés, kötődés születik általuk, mely már végig fogja kísérni életemet. Ezen fontos stációk között, alatt felbukkan a régi kérdés, ki vagyok, ki voltam és ki leszek.

Jelentkezem Gordon szülői hatékonyság tanfolyamra, annyira megtetszik, hogy legközelebb a tanári hatékonyság tanfolyamot is elvégzem, autogén tréning technikát tanulok, és önismereti csoportba járok. Megismertem a zen és mantra meditációt. A legátfogóbb élményt az Integrál Akadémia elvégzése jelenti számomra. Utolsó évesként segítő beszélgetéseket folytattunk, ekkor született meg bennem az elhatározás, hogy a szakdolgozatom témája a pszichológiai első interjú lesz, és ha lehetőségem adódik rá, a jövőben is szívesen foglalkozom vele. Menet közben elvégeztem a párkapcsolati coach, házassági tanácsadó képzést.

Tanári munkám mellett több mint tíz éve foglalkozom egyetemi hallgatókkal, akiket mentorként segítek beilleszkedni az iskolai életbe.